Palvelut
Uudisrakennukset
Suuremmissa hankkeissa suunnitelmia varten on tehty
maaperätutkimukset ja kartoitettu maaston muodot. Tarjouskilpailua ja rakentamista varten tehdään kattavat suunnitelmat, piirustukset ja rakenneselosteet. Näin tulkinnanvaraa ei juuri jää. Vaikutusmahdollisuuksia työn sujuvuuden ja urakan onnistumisen kannalta ovat lähinnä materiaalin hankinta, työjärjestys, aikataulutus ja muiden urakoitsijoiden intressien yhteen sovittaminen. Rakentajasta riippumatta rakenteiden tulisi olla samanlaiset työn valmistuttua.
Yksityisillä rakentajilla varsinkin maatyöt ja niihin liittyvät rakenteet ovat sovellettavissa. Talonrakentajilla on kuvat perustuksista, putkista, eristeistä. Eli rakenteista, jotka talon rakentaminen edellyttää. Miten valmiiseen tuotokseen päästään, kuinka hyvin rakenteet tehdään ja mitä asiakas niistä ymmärtää, on usein maaurakoitsijan näkemyksen,
selkärangan ja konsultoinnin varassa.
Rakennusvalvonta pyrkii varmistamaan kaikki rakenteet
asianmukaisiksi.
Myös aikataulutus on tärkeä talonrakentajalle. Talon rakentamisessa
maatyöt joutuu tekemään yleensä kolmessa vaiheessa. Varsinkin pohjien tekeminen ja ympärys ja sisätäytöt ovat sidoksissa rakentamisen muihin vaiheisiin. On siis hyvä, jos luvattu aikataulu pitää.
Yksityisellä puolella tehdään paljon myös pienempiä rakenteita. Terassit, varastot laatoitukset, yms. rakenteet, joista ei ole olemassa piirustuksia. Varsinkin nämä työt ja niiden toteutustavat ovat kirjavia. Rakentaminen maksaa merkittäviä summia, joten olisi kohtuullista, että rakenteet pysyvät suorassa
vielä vuosien jälkeenkin.
Pihanrakentaminen
Pihasta on hyvä tehdä selkeä suunnitelma jo ennen työhön ryhtymistä. Erilaiset rakennelmat, terassit, laatoitukset tarvitsevat routimattoman ja kantavan alustan, jos halutaan, että ne kestävät suorassa vuosikymmeniä. Myös kasvit tarvitsevat kasvualustan menestyäkseen. Pihoja tehdessä on usein edettävä järjestyksessä alueen takareunasta kohti etureunaa. Jos valmiista pihasta on selkeä visio, on helppo ja tehokas lähteä leipomaan maanpinnan muodot kerralla kohdalleen. Myös uudet materiaalit on helpompi tuoda perille ja säästyä turhalta materiaalien siirtelyltä, jos tiedetään, mihin, mitä ja kuinka paljon.
Teiden parannukset
Pahin tien vihollinen on vesi. Tien profiilin tulisi olla riittävän kupera, jotta tielle ei jää lammikoita. Reiät alkavat syntyä, kun vesi jää lammikoksi ja alkaa syövyttää kulutuskerrosta irti. Lammikkoon ajava ajoneuvo heittää irronneen pintamateriaalin metsään, näin reikä alkaa muodostua.
Kulutuskerros on vettä läpäisevää materiaalia, mutta tien runko ja ojan luiska usein savea tai muuta vettä huonosti lä
päisevää materiaalia. Korkea palte muodostaa tien reunaan altaan ja pitää tien rungon kosteana, mikä taas aiheuttaa sen, että tien runko joustaa etenkin raskaan liikenteen alla. Tämäkin on itseään ruokkiva mekanismi. Raide painuu, ja reuna nousee ja heikko kohta kerää yhä enemmän vettä. Kostea tierunko myös routii voimakkaammin. Myös lanaaminen helpottuu, jos tien reunasta ei lähde turpeita lanan tukkeeksi. Kunnollisen muotoilun jälkeen riittää profilointilanaus aika-ajoin pitämään tien kuperana, eikä lammikoita ja sitä kautta reikiä pääse syntymään. Myös maakivet on syytä poistaa ja ojarummut vaihtaa kunnostuksen yhteydessä.
Rumpujen asennuksessa on muutama keino tehdä työ paremmin. Rumpuputkelle tehtävän kaivannon reunat pitää luiskata kiilamaisiksi ja täyttö tulee tehdä routimattomalla materiaalilla, koska putken kohta routii eri tavalla kuin tien muu runko. Näin saadaan routiminen tasattua ja vältytään ikävältä ilmiöltä, että rummun kohdalla on terävä monttu routaisen maan aikaan.
Pakkanen pääsee vähälumisena aikana putken sisälle ja perusmaa putken ympärillä ja alla pääsee jäätymään ja saa putken päät nousemaan. Asennusvaiheessa putken alle kannattaa tehdä reilu arina tai asentaa routaeriste, jotta pakkanen ei pääse routivaan perusmaahan putkea myöten.
Saneeraukset

Kunnallistekniset työt

Asfaltinpohjat
